Til toppen

 

 

PRIVAT DRIKKEVANN


Hva er vel bedre enn å ha sin egen vannkilde og kunne tappe friskt og klart vann fra kranen? Det både smaker og føles godt!

Flere tusen husstander i Norge har egen vannforsyning fra brønn, eller inntak fra innsjø eller bekk. Har du privat vannforsyning må du selv ha kontroll på at vannet ikke er helseskadelig å drikke. Generelt anbefales alle med privat vannkilde å ta vannprøver, av ulike grunner: 

  • Kontroll - Enkel måte å sjekke at vannet er av god kvalitet. Det er bedre å sjekke i forkant at det ikke er problemer som kan oppstå i etterkant. Dette gir en trygghet.
  • Oversikt - Stadfester hva som er problemet og omfanget. Er det f.eks. mye kalk i vannet så er det helt nødvendig å vite mengden for å velge riktig anlegg.
  • Dokumentasjon - Det kan være en fordel å dokumentere vannkvaliteten dersom det oppstår arbeid eller noe form for endringer i området rundt vannkilden som resulterer i forandring av vannets kvalitet.

Til de som er tilkoblet offentlig vannforsyning (kommunalt vann) leveres det ferdig renset og godkjent drikkevann. Nedenfor viser en oversikt over de vanligste vannkildene. Les om typiske kjennetegn, vannkvalitet og hvilke analyser som anbefales. 
 


Vanlige vannkilder
 


Vannanalyser

VIE ANALYSEPAKKE DRIKKEVANN (FY/KJ)

Klart Vann analysepakke er for deg som har egen vannforsyning og som vil sikre at vannet du drikker imøtekommer kravene som anbefales gjennom Norges drikkevannsforskrift. Etter bestilling vil du få tilsendt nødvendig prøveflaske som må sendes i retur til oss.
4019766

Vannanalyse Bakteriologisk

En bakteriologisk vannanalyse undersøker om vannet er hygienisk trygt og brukende til drikkevann. Etter bestilling vil du få tilsendt en prøveflaske. Prisen er eksl. frakt. NB! Flasken må sendes i retur til oss med "bedrift over natt".
4019765

Vannanalyse Radon

Analysen anbefales dersom radon har blitt målt i inneluften og man har brønn som vannkilde, og for alle borebrønner i fast fjell.
4019762

Vannanalyse Legionella

Legionella er en gruppe bakterier der noen av underartene kan forårsake sykdom hos mennesker (legionærsyken og pontiacfeber). Legionella er en vanlig vannbakterie og er utbredt over alt i landet. Etter bestilling vil du få tilsendt en prøveflaske som du må sende i retur. Prisen er ekskludert frakt.
4019759Vanlige spørsmål og svar

Vi har laget en filterpatronveileder. Her vil du finne den informasjonen du trenger.