Filterpatron veiledning
Filterpatroner finnes i et uendelig omfang, og vi har derfor satt opp en oversikt over typer og begreper nedenfor.
En filterpatron er svært sentral i anlegget den er installert, både i vannverk, industri og privat. Har du en filterpatron og trenger en y men ikke helt vet hvilken type du har? Det er lettere for oss å hjelpe deg dersom du vet størrelse, type og filtreringsgrad. Ta gjerne bilde og send til oss om du er usikker.
Våre størrelser er oppgitt i tommer (") og ikke i centimeter (cm). Nedenfor finner du konverteringen fra tommer til cm på våre standard størrelser:
Lengde:
- 9 3/4" = 24,7 cm
- 10" = 25,4 cm
- 20" = 50,8 cm
- 30" = 76,2 cm
Diameter:
- 2 1/2" = 6,3 cm
- 2 3/4" = 7,0 cm
- 4 1/2" = 11,4 cm (dette kalles JUMBO patroner)
Med tilkobling menes hvordan endene på filterpatronen er utformet. Dette avgjør hvordan de passer inn i filterhuset. De fleste av filterpatronene i Klart Vanns sortiment har såkalt DOE konfigurasjon. DOE (double open ends) betyr at de er åpne i begge ender.
Kapasiteten til en filterpatron sier noe om hvor mye vann den kan filtrere. Dette oppgis ofte i liter per minutt (gjennomstrømningshastighet) ut i fra et gitt trykktap.
Kapasiteten varierer ut i fra:
- Materialet til filterpatronen. Aktivt kull har for eksempel en lavere kapasitet enn en trådspunnet filterpatron av samme størrelse. Dette fordi at vannet må gå sakte gjennom det aktive kullet slik at det skal få tid til å gjøre jobben sin.
- Fysisk størrelse på filterpatron. Jo større filterpatron desto høyere kapasitet.
- Filtreringsgrad. Finere filtreringsgrad (mindre åpninger) fører til redusert kapasitet.
- Kvalitet. Dårlig kvalitet gir dårligere kapasitet og kortere levetid.
Det er viktig å sjekke at kapasiteten til en filterpatron er høy nok og passer til den bruken den er tiltenkt. Skal man installere et filter på hoved inntaket må det ha større kapasitet enn om det skal stå på ett tappepunkt (f.eks. på kjøkkenkranen). Det er en fordel å velge dobbel kapasitet i forhold til det tappepunktet/rørstrekket har. Dette for å sikre lang driftstid mellom hvert filterbytte.
Hvor ofte en filterpatron må byttes er individuelt og varierer ut i fra filterpatrontype, filtreringsgrad, kvalitet til filterpatron, vannforbruk og vannkvalitet. Plasseres en filterpatron med 9 ¾’’ lengde på hovedinntaket så vil dette gå fort tett. Bytter man ut filterpatronen med en som har høyere filtreringsgrad går det lenger tid før det går tett, men til gjengjeld slipper man gjennom mye turbiditet (rusk, sand, slam) i stedet for å stoppe det i filteret.
Normalt sett skal en filterpatron byttes/rengjøres når trykktapet nærmer seg 0,5-0,8 bar. 1-2 ganger årlig er ofte et intervall for filterbytte. Kullpatroner bør ikke brukes lenger enn det pga. bakteriologisk vekst i filtrene. Vaskbare filtre kan vaskes og brukes om igjen.
Når vannet går gjennom en filterpatron vil det fange opp partikler som legger seg oppå eller inni filterpatronen. Etter hvert begynner denne mengden å bli ganske stor og vannet møter en større motstand når det skal i gjennom. Etter å ha passert filterpatronen vil vannet alltid få et lavere trykk. I begynnelsen vil denne forskjellen være minimal. Etter hvert som partiklene avsettes så vil trykkforskjellen bli større.
Forskjellen på trykket før og etter filterpatronen kalles trykktapet. Filterpatroner skal byttes når trykktapet nærmer seg 0,5-0,8 bar. Manometer før og etter filterhuset er nyttig da det enkelt viser når det er på tide å bytte filterpatron.
Når vannet går gjennom en filterpatron presses det gjennom små åpninger. Åpningene har en viss størrelse som gjør at partikler større enn dette ikke kommer gjennom. På samme måte som at spagettien ikke kommer gjennom åpningene til kjøkkensilen.
Størrelsen på åpningene i en filterpatron måles i mikrometer (µm), ofte kalt mikron. 1 mikrometer er det samme som 0,000001 meter (1,0 x 10-6 meter) og 0,001 mm.
Anbefalt filtreringsgrad for drikkevann er mellom 5 og 20 mikron.
Partikkelfilter reduserer rusk, slam, sand o.l fra vannet. Dette kalles partikler (små objekter). Vi skiller de ulike partikkelfiltrene med Grovfilter, Finfilter og Ekstra fine patroner. Vi har også spesialpatroner som filtrerer ved hjelp av absorpsjon/adsorpsjon: Aktivt kullfilter og Mycelx.
Grovfilter - disse tar store partikler. Eksempler på grovfilter er:
- RLA: Vaskbar filterpatron i plast. Et svært populært grovfilter som kan fås i 60, 250 og 3000 mikron. Vaskbare patroner.
- Metallfilterpatron: Metallfilterpatroner tåler lave og høye temperaturer. Disse er vaskbare.
- Trådspunnet filterpatron: Mye brukt filterpatron på grunn av lav pris. Stort utvalg i størrelse og filtreringsgrad. Dette er en engangspatron.
- Foldepatron: Stor overflate gir høy kapasitet. Kan vaskes og brukes om igjen noen ganger.
- Støpt filterpatron (3M): God dybdefiltrering. Disse patronene er engangspatroner.
Finfilter - Tar opp mindre fysiske partikler fra vannet.
- Trådspunnet filterpatron: Mye brukt filterpatron på grunn av lav pris. Stort utvalg i størrelse og filtreringsgrad. Dette er en engangspatron.
- Foldepatron: Stor overflate gir høy kapasitet. Kan vaskes og brukes om igjen noen ganger.
- Støpt filterpatron (3M): God dybdefiltrering. Disse patronene er engangspatroner.
Ekstra fine patroner - som holder tilbake bakterier og virus
- Mebranfilterpatron: Små porer som holder tilbake virus og bakterier
- Keramiske filterpatroner: Bakteriologisk sikre.
Spesialpatroner: Filtrerer ved hjelp av absorbsjon/adsorpsjon. Dette er eksempelvis aktivt kullfilter og Mycelx.
- Aktivt kullfilter: reduserer klor og generell dårlig lukt og smak. Farge (fra humus) kan reduseres noe.
- Mycelx: benyttes for reduksjon av hydrokarboner som olje og bensin.
Et partikkelfilter er et mekanisk filter som hindrer partikler av en viss størrelse fra å komme gjennom. Filtreringsgraden er størrelsen på porene som vannet passerer. Dersom filtreringsgraden er på 5 mikron vil mesteparten av partikler som er større enn 5 mikron bli værende på utsiden, porene vil hindre de fra å passere filterpatronens porer.
Det er ikke lett å forestille seg størrelser mindre enn 1 mm. For å sikre seg mot bakterier må man ned på en størrelse på 0,14 mikron (0,00014 mm).
Vanlig filtreringsgrad for en bolig vil ligge mellom 5 og 20 mikron. Dette vil fjerne en god del rusk, slam og sand fra vannet. Bakterier og virus vil ikke bli stoppet.